Over Triratna

Triratna is een boeddhistische beweging met verschillende centra verspreid over de hele wereld en meer dan 2500 ordeleden. Wij streven ernaar de leer van de Boeddha toe te passen in de moderne wereld van vandaag. Ethiek, meditatie en vriendschap staan hierbij centraal. Het woord Triratna betekent ‘drie juwelen’ in het Sanskriet. De drie juwelen symboliseren de Boeddha, de dharma (de leer) en de sangha (de spirituele gemeenschap).

Sangharakshita
De Triratna Boeddhistische Beweging is in 1967 in Engeland opgericht door Sangharakshita (Dennis Lingwood). Hij verbleef meer dan 20 jaar in India, waar hij het boeddhisme intensief beoefende onder leiding van leraren uit diverse tradities. Daarnaast was hij bijzonder erudiet op de gebieden van de westerse filosofie, de vergelijkende godsdienstwetenschappen, kunst en literatuur. Hij onderzocht welke aspecten van de westerse cultuur behulpzaam kunnen zijn bij de beoefening van het boeddhisme in onze huidige samenleving. Sangharakshita overleed in 2018 op 93 jarige leeftijd.

De orde
Toen Sangharakshita zijn nieuwe boeddhistische beweging oprichtte, wilde hij niet zomaar een organisatie of club beginnen, maar een volwaardige orde. Toetreding tot de orde is gebaseerd op betrokkenheid en engagement, niet op intellectuele kennis of het betalen van een lidmaatschap. De Triratna Boeddhistische Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde spirituele gemeenschap met meer dan 2000 ordeleden. Naast de ordeleden zijn vele duizenden geëngageerde vrienden en belangstellenden actief in de beweging.