Boeddhisme en meditatie

Meditatie
Meditatie is een oefening in concentratie en gewaarzijn. Het leidt tot rust en verstilling, maar ook tot verdieping en inzicht. Tijdens een meditatie oefen je keer op keer om je lichaam te voelen en echt aanwezig te zijn in het hier en nu. Je oefent om je niet te laten meeslepen door de gedachtestroom van herinneringen, associaties of toekomstscenario’s. Bij Boeddhistisch Centrum Arnhem beoefenen we meestal twee basismeditaties: het gewaarzijn van de ademhaling en de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid. Nieuwkomers krijgen op verzoek een persoonlijke instructie.

Boeddhisme
Over het boeddhisme zijn hele bibliotheken volgeschreven. In een notendop kan het omschreven worden als een pad van spirituele ontwikkeling en dagelijkse beoefening.

Boeddhistische methoden, zoals meditatie, helpen je om met meer aandacht, waardering en voldoening je leven te leiden. Alle boeddhistische tradities, waaronder Triratna, kenmerken zich door geweldloosheid, tolerantie en beoefening van aandacht (mindfulness) en liefdevolle vriendelijkheid (altruïsme).

De basisprincipes van het boeddhisme zijn direct en praktisch:

 • Niets is blijvend. Alles verandert voortdurend, zo ook je lichaam, je emoties en bezittingen. Toch willen we dat fijne dingen altijd hetzelfde blijven en dat vervelende dingen ophouden. Dit veroorzaakt frustraties.
 • Alles wat we doen, denken of zeggen heeft een effect. Een glimlach doet wonderen. Met de deuren smijten heeft negatieve gevolgen voor jezelf en anderen. Door ons meer bewust te zijn van deze effecten kunnen we een aangenamere omgeving creëren voor onszelf en onze naasten.
 • De vier edele waarheden:
  – Er is lijden;
  – Er is een oorzaak van lijden;
  – Er is een einde aan lijden;
  – Er is een pad dat naar het einde van lijden voert.